2016. szeptember 2., péntek

Meddig akarsz még rab lenni?

Holnap nagy nap lesz. A szüleimmel vendégségbe megyünk a páromékhoz. Most fognak a szülők megismerkedni. Nem hiszem, hogy gond lesz, de azért izgatott vagyok. Hétfőn pedig odaköltözöm! Minden csupa izgalom. Szeretem az újdonságokat, és most lesz benne részem bőven. Majd mesélek.


A munkahelyemen nemsokára a főnökeim értékelik a negyedéves munkámat. Az önértékelő lapot már kitöltöttem. Jó pontokat adtam magamnak, nem azért, mert el vagyok szállva magamtól, hanem mert úgy gondolom, hogy igyekszem, és fejlődök. Az értékelő beszélgetésen fogom megkérdezni azt is, hogy meghosszabbítják-e a szerződésemet. Most ugyanis határozott idejű szerződésem van, ami december 31-ig tart. A párom szerint nem kell aggódnom.

Rendeltem az AVON katalógusból egy csomó mindent. 9 db körömlakkot (gél lakk hatásúakat, mattokat és csillogókat is), szárazsampont, narancsbőr elleni krémet, smink előkészítő és fixáló spray-t és egy gyönyörű órát. Alig várom, hogy megjöjjön a rendelésem.

Azon gondolkodtam, hogy az emberek jelentős többsége önkéntes rabszolgaként olyan életet él, amilyet nem akar.
A ma rabszolgái nem fizikai terror által elnyomva élnek; őket lelki terror tartja fogva. Mindenki megmondja neked, mit szeress csinálni, vagy épp mit ne szeress. Megmondják neked, mi a helyes – a szerintük helyes, a társadalom szerint helyes, a hagyományok szerint helyes –, megmondják, hogy kit és hogyan szeress, és megmondják azt is, hogy az “okos ember” a helyedben mit tenne. Ők az okos emberek, természetesen. Ők, akik megmondják, hogy a Te életed, a Te tapasztalataid, a Te érzéseid, a Te vágyaid és a Te félelmeid tulajdonképpen mit is jelentenek.


Megtanultad, hogy irányítanak. Megmondják, mi a jó neked, és Te követed az utasításokat. Ám a tartós jó érzés mindig elmarad. Kapsz valami pillanatnyi megnyugvást attól, hogy megfelelsz másoknak, de ez hamar tovaszáll. Egyrészt azért, mert boldogabb kicsit sem lettél, másrészt pedig azért, mert hamarosan újabb és újabb utasítások, tanácsok, megfélemlítések és okoskodások érkeznek, és Te újra és újra meg is akarsz felelni nekik.
Aztán jön valaki vagy valami, és nem illik bele a képbe. Nagyon nem. És ez neked tetszik. Mert bár eddig folyamatosan bólogattál, amikor megmondták neked, hogy mi a jó és mit kell csinálnod, belül, a szíved mélyén mindig is próbáltál kitörni. Mert érezted, hogy nem szabadon élsz, hanem rabként létezel. Érezted, hogy ennél többre vágysz, és többre is vagy képes. Érezted, hogy van értelme az életednek, még ha el is temetted mélyre az érzéseidet. És amikor eljön a lehetőség, amikor olyan emberrel találkozol, aki más, vagy olyan dologba vághatsz bele, amit a kishitű sablon emberek soha nem mernének megtenni, akkor a szíved nagyon erősen jelez. Eddig mint egy rabot, falak közé zártad a szívedet, de most olyan erősen dörömböl, hogy érzed: a falak mindjárt leomlanak.

Ne hallgass azokra, akik csak a problémákat keresik, a megoldásokat soha. Ne hallgass azokra, akik azt képzelik, hogy jobban tudják, mire vágysz, mint Te magad. Ne hallgass a társadalmi elvárásokra, ne hallgass az „igazat” megmondókra, és ne hallgass rám se. Hallgass a szívedre. A szíved nem tud tévedni.

Nem tud tévedni, mert még ha valami, amit teljes szívből csináltál, végül kudarcba is fullad, akkor sem vesztettél, hanem tanultál ezáltal. És pont azért történt így, mert még hiányzott ez a tapasztalat az életedből. Padlóra kerülsz, felállsz, és a tapasztalatodat felhasználva még teljesebb életet élsz. Ha a szíved szerint cselekszel, nem veszíthetsz. Csak akkor veszítesz, ha újabb falakat építesz. Akkor nagyon sokat veszítesz: magát az életet.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése